reglare termopane la care geamul se lasa

Geamurile termopane sunt promovate ca fiind o investitie de lunga durata, fara bataie de cap, dar din cand in cand e necesar sa mai facem mici reglaje la feronerie. Cea mai des intalnita problema e atunci cand geamul nu mai este perfect orizontal si se sprijina pe toc. Mai departe o sa vedem cum putem remedia aceasta problema la un geam simplu, cu deschidere doar pe orizontala.

In primul rand, pentru orice reparatii la termopane ai nevoie de cheie imbus. Ne referim aici mai ales la marimile 3 si 4, dar un set complet nu strica la casa omului. Acum, sa trecem direct la fapte.

Reglarea balamalelor la geamurile termopan

Balamalele asigura miscarea batanta a geamului, adica pe orizontala. Partea mobila a geamului, adica sticla inramata este numita si canat in industrie si o vom numi ca atare mai departe.

Un geam care “se lasa”, adica partea orizontala nu mai este paralela cu tocul, are de cele mai multe ori probleme la balamaua superioara. Aceasta se poate remedia usor folosind o cheie imbus de marimea 4. Sus, pe partea superioara a canatului se pot observa doua platbande metalice suprapuse cu 3 suruburi. Doua suruburi sunt de reglare, anume surubul din stanga (cel mai aproape de balama) si cel din mijloc. Al treilea surub are rol de prindere.

Daca nu sunteti multumit, puteti incerca sa ajustati si balamaua de jos. Aceasta are suruburi de reglare atat in fata (cum privim cu geamul inchis, partea mai aproape de pervaz a balamalei), cat si pe lateral. Surubul de pe lateral care poate fi actionat ori din exterior, ori din interior deschizand geamul, afecteaza orizontalitatea acestuia. Acesta este surubul care ne intereseaza!

Celalalte doua suruburi de reglare de la balamaua de jos sunt: cel din fata, care regleaza forta de etansare a geamului (imbus marimea 3) si cel de sus (am putea spune de pe “coloana vertebrala” a balamalei, ascuns sub un plastic mai lung) care se poate actiona inserand imbusul pe verticala in orificiu, ridica sau cobora geamul fara sa afecteze orizontalitatea acestuia.

Speram ca va sunt utile sfaturile si va dorim spor!

Poate vrei sa citesti si cum poti regla feroneria.

Poate esti interesat

1

Pozitionare cale tamplarie

Calele sunt obiecte din plastic, de obicei de marimea 30×80 mm si cu o grosime cuprinsa intre 1 si 5 mm, care ...
2

Reglare feronerie

Pe timp de iarna, cat si in cazul unei furtuni, termopanele pot fi o adevarata binecuvantare la casa omului, ...